PENANG PULAK!

3:45 PM

Sedar tak sedar dah 4 bulan lebih auni di NICU. Auni masih tak dapat off oksigen. Tambahan pulak auni ada pneumonia banyak kali. Kahak pun tak mau hilang.

Tiap kali rooming in NICU selalu sedut kahak auni sebelum feeding. Dah beli macam macam minyak telon dan balm untuk hilangkab kahak auni. Namun tak sembuh jugak.

Umi rooming in seminggu, balik rumah sehari dua. Kadang kadang kalau ayah kerja shift pagi umi ikut ayah je pergi kerja. On the way nak ke tempat kerj ayah, ayah drop umi di hospital.

Kadang kadang umi ni berpanas hujan ulang alik hospital kalau kena ayah kerja shift pagi. Orang cakap kena hujan bentan. Tapi alhamdulillah umi masih bertahan. Masa dalam pantang pun umi bukan pantang sangat. Huru hara pantang umi. Niat nak gain weight asal terbantut.

Tak apa la. Asalkan umi sihat dan kuat untuk jaga auni sudahlah. Sampai la satu hari masa tu umi baru balik rumah setelah rooming in seminggu di NICU. Balik nak basuh2 baju dapat call dari hospital.

"Puan, saya doctor dari NICU. Kalau kami pindahkan auni ke wad melur (wad kanak kanak) macam mana?"

Umi pun gagap jugak time ni sebab tak sangka dapat call dan auni akan dipindahkan. Dengan keadaan auni pakai oksigen umi ingatkan auni tak pindah kemana mana la.  Umi pun redha je. Ikutlah kalau itu yang terbaik.

Hari umi nak rooming in tu la doc suruh pindah terus. Kiranya umi bawa beg tapi tak masuk bilik rooming in tu pun. Umi terus tunggu auni di pintu, nurse2 uruskan auni dan kami terus bergerak ke wad kanak kanak. Di wad ni macam budak budak ada. Umi macam kekok jugak.

Doctor tempatkan auni di bilik kuarantin sebab auni baru 4 bulan lebih dan pernah ada sejarah pneumonia dan kahak pun tak hilang lagi jadi doc takut ada jangkitan kuman lagi. Bilik ni sorang sorang. Ada umi dengan auni je. Special sikit la. Tv pun ada. Bilik air pun tak payah kongsi. Umi syukur jugak sebab tak payah nak bersesak sesak dengan ramai ramai diluar.

First time umi uruskan auni sendiri. Sebelum ni di NICU semua nurse tolong uruskan. Hehe. Esoknya pakar datang melawat.

"Saya dah sembang dengan pakar neuro di penang, dia nak tengok auni. Mungkin auni kena transfer di penang."

"Bila doc?" - masa ni umi cuak dah. Penang pulak!! Auni kan ada sejarah sawan dulu.

"Nanti tunggu pakar di penang maklum. Lagipun disana ada pakar respiratory. Boleh pantau keadaan paru paru auni. Sebab kahak dia tal mahu hilang."

Adui..kena tukar pergi penang pulak. Di penang keadaan wadnya lebih padat!

Macam mana ni?
Redha je la...

You Might Also Like

0 Comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images